31 Mart 2025 15:12

Cumhurbaşkanı Adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart’ta gözaltına alınmasıyla başlayan eylemlere polisin sert müdahalesi tepki çekerken gözaltı ve tutuklama sürecinde de bu kötü muamelenin sürmesi tartışmalara neden oldu.

Emniyet biber gazı ihalesini açıkladı

BirGün gazetesinden İsmail Arı’nın haberine göre, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün biber gazı alımı yaparak mevcut stoklarını artırma ve açık kapatma kararı aldığı ortaya çıktı.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre Emniyet, biber gazı spreyi, beş odacıklı biber gazı fişeği ve el tipi gaz bombası gibi toplumsal olay ile eylemlerde müdahalede kullanılacak biber gazı alımı yapacak.

Savunma, güvenlik veya istihbarat alanlarıyla ilgili ya da gizlilik içinde yürütülmesi gereken ihaleler Kamu İhale Yasası’na tabi olmadığı için bu ihalelerin sonuç ilanları açıklanmayacak. Yani ihalelerin hangi şirkete ve kaç milyon TL’ye verildiği, biber gazının kimlerden alındığı gizli tutulacak.

160 bin adet biber gazı stoklanacak

İhale bilgilerine göre; Emniyet farklı tiplerden toplam 160 bin adet biber gazı alımı ile süreci tamamlamış olacak.

Gezi Parkı eylemlerinde üç haftada 130 bin gaz fişeği kullandığı bilinen Emniyet'in kapasiteyi artırmak için gelecek günlerde alacağı biber gazı sayısı şu şekilde:

8 Nisan: 400 mililitrelik 10 bin kutu biber gazı

15 Nisan: 50 bin adet dumanla yayılan ve elle atılan gaz bombası

16 Nisan: 100 bin adet beş odacıklı gaz fişeği

TTB “Biber gazı kimyasal silahtır, kullanımı derhal yasaklanmalıdır” demişti

 Türk Tabipleri Birliği (TTB) 21 Mart’ta yaptığı açıklamada, biber gazının kimyasal silah olarak kabul edilmesi gerektiğini ve yasaklanması gerektiğini belirtmişti.

Açıklamada Türkiye’de son iki gündür Anayasal hakkını kullanan yurttaşlara “biber gazı” olarak adlandıran; uluslararası literatürde kimyasal silah olarak değerlendirilen; gösteri kontrol ajanı olarak değil tamamen kimyasal silah olarak kullanıldığını düşündüren görüntülerin kamuoyuna yansıdığı ifade edilerek; “1996 yılında 90 ülke biber gazının yasaklanması için Birleşmiş Milletler’de imza vermiştir. 1997’de Türkiye’nin imzaladığı “Kimyasal Silahlar Konvansiyonu”na göre; bu tür ajanların, kapalı yerlerde kullanılması, yakın mesafeden kullanılması veya bir topluluğa çok yoğun olarak kullanılması halinde bu ajanların kimyasal silah olacağı bildirilmektedir. Türkiye’de yaşanan son olayların görüntüleri ve bizzat tanık olduğumuz olaylar “biber gazı”nın gösteri kontrol ajanı olarak değil kimyasal silah olarak kullanıldığını göstermektedir. Gerek toplum gerekse birey sağlığı açısından çok kötü sonuçlar doğurabileceğini bilimsel kanıtlarla da öngördüğümüz göz yaşartıcı gazlar kimyasal silah olarak değerlendirilmeli ve kullanımları derhal yasaklanmalıdır” denilmişti. (Haber Merkezi)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Maske düştü

Maske düştü

Sakalı maske sanılan genç tutuklanmak istendi; gerçek anlaşılınca salınmak yerine ‘polisi itelemekten’ tutuklandı. Ceza alsalar dahi yatarı olmayan ‘gösteri yasasına muhalefet’ten yargılanan yüzlerce kişi ‘terörle’ ilişkilendirilerek cezaevine konuldu. Somut delil bulunmadığı için İmamoğlu davasında 8 kişiyi serbest bırakan hakim sürgün edildi. İlle de ceza isteyen bir ‘yargı mekaniği’ deşifre oldu.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
2 Nisan 2025 - Sefer Selvi

Evrensel'i Takip Et